16 maart 2018

Bustour huizen van stand

Rond 1650 kende Drenthe 18 havezaten. Bezitters van deze landgoederen waren van adellijke afkomst. Verhalen over het leven op de Drentse havezaten zijn er volop. Gids Wolter ter Steege neemt u in het Drents Archief, voorafgaand aan de bustocht, mee op reis naar de geschiedenis van deze ridderlijke verblijven en andere  ‘Huizen van Stand’.

Na deze introductie volgt er een korte wandeling langs het Ontvangershuis en het Drostenhuis naar landgoed Overcingel in Assen waar we de prachtige tuin gaan bewonderen. Via pittoreske weggetjes rijden we langs  Huis te Westervelde naar de Cuisinerie Mensinge in Roden, waar we op een smaakvolle lunch worden getrakteerd.

Na de lunch bezoeken we de schitterende havezate Mensinge zelf waar museumgidsen u meenemen door het bijzondere pand. Na deze rondleiding gaat de tocht binnendoor via  Huis te Peize, Ter Hansouwe, de Braak en Vennebroek naar Eelde. Daar bezichtigen we de Dorpskerk, die nog boordevol zit met verwijzingen naar diverse havezates uit de buurt. We sluiten de dag af met een kop thee en wat lekkers in het museumcafé van De Buitenplaats.

Wolter ter Steege, uw gids, is aangesloten bij het Drentse Landschap en bij het Drents Archief. Wessel Dijkstra, historicus, is deze tour uw chauffeur en verzorgt de tour vanuit zijn interesse als historicus.

Aanmelden kan via touring.groningen@arriva.nl of telefonisch: 050-526 02 68.

Kosten per persoon: € 66

Vertrek station Groningen 08.45 uur.

Assen opstapplaats de Bonte Wever 09:15 uur
Assen opstapplaats Station NS 09:20 uur

09.30 uur deelnemers die de tocht in Assen beginnen arriveren bij het Drents Archief, Museumlaan 4 te Assen.

Retour Assen 17:30 uur ,
Retour Groningen 18.00 uur.